Тумори на бъбреците

Туморите на бъбрека биват доброкачествени и злокачествни. От най- голямо заначение и най-често срещани са злокачствените тумори. Ракът на бъбрека има различни имена-бъбречно клетъчен рак,тумор на Гравиц, хипернефром и др. Най-често засяга средната възраст.

Заболяването дълго време може да остане незабелязано и често се открива случайно- при профилактичен преглед или по повод друго заболяване.

Основните симптоми са хематурия, болка и опипваща се подутина в корема. Комбинацията от трите(т.нар. триада ) е късен симптом.Обикновено първо се появява хематурията.Тя може да бъде интензивна по цвят ,понякога с наличие на съсиреци.Такива съсиреци са дълги,червеообразни ,защото се образуват от напълването с кръв на уретера.

Болката най-често е тъпа,но може да бъде от типа на бъбречната криза-при масивна хематурия със запушжане на уретера със съсиреци.Опипването на подутина в корема е късен симптом и говори за напредване на заболяването.

Диагнозата се поставя чрез ехография, урография, компютърна томография (скенер). Установява се големината на тумора,положението му в бъбрека,отношението му към съседни органи и тъкани,наличието на метастази(разсейки).

Лечението е оперативно.Операцията се извършва под обща упойка, с разрез в горната част на корема и се състои  в отстраняване на целия тумор,заедно с бъбрека и мастната капсула на бъбрека.

При някои хистологични варианти се налага отстраняването и на уретера с част от стената на пикочния мехур.При прорастване на тумора към съседни органи се налага изрязване и на част от засегнатия орган.

След операцията болният се диспансеризира към съответния по район онкологичен диспансер,за определяне на последващото лечение(лъчетерапия,химиотерапия и др.)

В заключение-периодичните профилактични прегледи при уролог са от изключително значение за ранното диагностициране, което увеличава значително шансовете за лечение и  срока на преживяване на такива болни.